Князі мученики Михаїл і боярин його Феодор..


Чернігівський князь Михайло Всеволдовіч і його боярин Феодор прославіли себе під час варварського нашестя татаро-монгол. Дикі полчища варварів руйнували міста і села, піддавали вогню церкви і монастирі, оскверняли їх, ченців вбивали, жителів гнали в полон.


У 1239 року настала черга древньому Чернігову. Передовий загін Менгу, двоюрідного брата хана Батия, підійшов до нього з боку нинішньої Бобровиці, знищивши на своєму шляху найближче село з храмом. Тільки коли підійшли нові полчища Чернігів був узятий. Татаро-монголи громили собори, монастирі, схопили Чернігівського єпископа Порфирія, але по дорозі в Орду отпустилі.
Знайшлися в цей час князі, що не підкорилися дикої силі і таким виявився чернігівський князь Михаїл Всеволдовіч, загиблий в Орді за відданість православній християнській вірі разом зі своїм боярином Феодором.


Для підтвердження прав на князювання треба було їхати в Орду, що б отримати спеціальну ханську грамоту-ярлик у самого князя Батия. Це правило було встановлено з 1243 року.


Вирішивши їхати і взявши з собою боярина Феодора, князь Михайло прийшов перед від’їздом за порадою до свого духівника – настоятелю .Черніговского Борисо-Глібського монастиря. Він почув від нього такі слова: “Якщо хочеш їхати княже не уподібнюватися ні куща, ні ідолам їх і пиши від них не приймай, ні пиття їх в уста, що не бери, але сповідуй віру християнську, бо не личить християнам поклонятися тварі, але тільки Господу нашому Ісусу Христу “.


Князю Михайлу, перш ніж потрапити до хана Батия, треба було пройти між священними вогнями і поклонитися ідолам. Однак князь, пам’ятаючи напуття отця Іоанна заявив: “Не личить християнам проходити крізь цей вогонь, які нечестиві шанують за Бога, я ж християнин, тому не поклонюся тварі бо я поклоняюся Творця: Отцю і Сину і Святому Духу – єдиному Богові в Тройці, творцеві неба і землі. Хто хоче спасти свою душу, той погубить її, а хто погубить свою душу задля Христа, той знайде її.” Ні з чим довелося піти до Батия, а князь зі словами: “Не погублю душі своєї” зняв з себе княже вбрання і став з боярином готуватися до смертної години. Відспівуючи себе вони причастилися Христових Таїн, які передав їм духівник на прощання. І приїхали розлючені вбивці, зіскочили з коней, розправившись з князем, звернулися до боярину Федору зі словами: “Вклонися богам нашим і живий залишишся і приймеш князювання князя свого”, але той вважав за краще смерть, і така ж гірка доля спіткала і його. Сталося це 20 вересня.


Тіла святих мучеників були кинуті на поживу звірам, але вогненний стовп, який спустився з небес, охороняв їх протягом декількох днів і вони залишилися неушкодженими. Бачачи таке диво, християни були у Орді, таємно забрали тіла святих і з честю поховали. День пам’яті князя Михайла Чернігівського і боярина Феодора відзначається 20 сентября (3 жовтня) в день їх загибелі.