Жизнеописание преподобного Атония Киево-Печерского .

Преподобный Антоний Киево-Печерский родился в 983 году недалеко от Чернигова, в местечке Любече. С юных лет имея страх Божий, он желал облечься в иноческий образ. Придя в возраст, он отправился странствовать и, достигнув Афона, возгорелся желанием подражать подвигам его святых насельников. Приняв здесь постриг, юный инок во всем благоугождал Богу и, подвизаясь на пути добродетели, особенно преуспевал в покорности и послушании, так что все монахи радовались, глядя на его святую жизнь.
Прозирая в Антонии великого будущего подвижника, игумен, по внушению от Бога, отправил его на родину, сказав: “Антоний! Пора тебе и других руководить во святой жизни. Возвратись в свою Русскую землю, да будет на тебе благословение Святой Афонской Горы, от тебя произойдет множество иноков”.
Вернувшись на Русь, Антоний начал обходить монастыри на Киевщине, но нигде не нашел такой строгой жизни, к которой он привык на Афоне.
По смотрению Божию, на одном из холмов Киевских, на крутом берегу Днепра, напоминавшем ему любимый Афон, в лесу, близ села Берестово, он увидел пещеру, выкопанную священником Иларионом (впоследствии святой Митрополит Киевский; память 21 октября). Он стал подвизаться там в молитве, посте, бдении и труде, вкушая через день немного пищи, иногда не ел по неделе. Люди начали приходить к подвижнику за благословением, советом, а иные решались навсегда остаться со святым. В числе первых учеников преподобного Антония был святой Никон, который в 1032 году постриг пришедшего в обитель преподобного Феодосия Печерского († 1074; память 3 мая).
Святая жизнь Преподобного Антония озарила всю Русскую землю красотой монашеского подвига. Святой Антоний стремившихся к иночеству принимал с любовью. После наставлений, как должно следовать за Христом, он повелевал блаженному Никону постригать желающих. Когда около Преподобного собралось 12 человек братии, общими усилиями была выкопана большая пещера и в ней устроена церковь и келлии для иноков. Святой Антоний, поставив над братией игуменом блаженного Варлаама, сам удалился из обители и, выкопав себе новую пещеру, затворился в ней. Но и там, около места его уединения, вскоре начали селиться иноки. Так образовались Ближний и Дальний пещерные монастыри. Впоследствии над Дальней пещерой была выстроена иноками небольшая деревянная церковь в честь Успения Божией Матери.
Волею князя Изяслава игумен Варлаам удалился в Димитриевский монастырь. Благословением преподобного Антония и с общего согласия братии, на игуменство был избран кроткий и смиренный Феодосий. К тому времени число братии уже достигло ста человек. Великий киевский князь Изяслав († 1078) подарил инокам гору, на которой был выстроен большой храм и келлии, а вокруг поставлен частокол. Так образовалась славная обитель, которая была названа Печерской, как основанная над пещерами. Ведя рассказ об этом, летописец замечает, что хотя и существуют многие монастыри, устроенные богатством царей и бояр, однако они не могут сравниться с теми, которые строятся молитвами святых, их слезами, пощением и бдением. Так и преподобный Антоний не имел золота, но своими трудами возрастил обитель, несравнимую с другими, которая явилась первым духовным центром Руси.
За святую жизнь Бог прославил преподобного Антония даром прозрения и чудотворений. Особенно это проявилось при построении им великой Печерской церкви. Сама Пресвятая Богородица предстала ему и преподобному Феодосию во Влахернском храме, куда они чудесно явились, были восхищены, не отлучаясь от Печерского монастыря. Получив от Матери Божией золото, святые наняли мастеров-каменщиков, которые, по повелению Царицы Небесной, пошли в Русскую землю для построения храма в Печерской обители. При этом явлении Матерь Божия предсказала близкую смерть преподобного Антония, которая последовала на 90-м году его жизни 7 мая 1073 года. Мощи преподобного Антония, по Божию смотрению, остаются сокрытыми.

Канон Антонию и Феодосию Киево-Печерским.

Песнь 1
Ирмос: Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.
Воды мирскаго мятежа, аки Моисей с Аароном Чермное море, преподобный Антоний с Феодосием блаженным немокренно преидоста и, без вреда пристанища Небеснаго достигше, радостно возгласиста: Избавителю и Богу нашему поим.
Волнами житейскими влаяйся аз, окаянный, и, да не погрязну фараонитски в глубине зол, бояся, к вам вопию: о отцы преподобнии, Избавителю и Богу нашему о мне помолитеся.
Водами слез твоих фараона мысленнаго потопил еси, Антоние, во умерщвленном же телеси, аки в тимпане, победная воспел еси, Феодосие, оба же о ны моление Избавителю и Богу нашему принесите.
Богородичен: Воды страстей моих изсуши, рождшая Незаходимое Солнце Христа, и на сух путь безстрастия настави мя, добрая Путеводительнице, да благодарственная Избавителю Богу нашему и Тебе воспою во веки.
Песнь 3
Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче Господи и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Едине Человеколюбче.
Небесное житие в пещерах земных показасте, отцы преподобнии, утверждающеся же в любви Божией, желаемаго Горняго края достигосте и зрети сподобистеся единаго Человеколюбца.
На Небесный круг востекл еси, святе Антоние, к Небесным обителем преставился еси, преподобне Феодосие: тамо оба мольбу о нас грешных принесите к Единому Человеколюбцу.
Небесных благ лишився аз, окаянный, к вам притекаю, о небеснии граждане: да не в конец отчужден буду части спасаемых, умолите о мне Единаго Человеколюбца.
Богородичен: Небес пространнейшая Богородительнице, Невместимаго вместившая в пречистых ложеснах Твоих, сподоби мя грешнаго получити место в селениих праведных и с теми наслаждатися лицезрения Единаго рожденнаго от Тебе Человеколюбца.
Кондак, глас 2:
Твердыя столпы благочестия, недвижимая иноческих законоположений основания и необоримыя стены Российския восхвалим: Антония, возлюбльшаго Бога, и Феодосия, возлюбленнаго Богом: труды бо онех и постническия подвиги прият паче всякаго всеплодия Един во святых прославляемый.
Икос:
Кое похваление принесем двоице великих угодников Божиих: Антонию, обретшему благодать пред Господем, Феодосию, сподобльшемуся благодати от Господа, обема же послужившима богоблагодатней Пречистей Деве? Якоже бо древле два Херувима славы бяху стояще у кивота завета, сице кивоту одушевленному, Божией Матери, сии два отцы преподобнии предстояста выну, хваляще воплощшагося от Нея Бога, и ныне предстоят с Херувимы Престолу неприступныя славы, аможе предста Царица одесную, крилами же непрестанных своих молений осеняют русь святую, и умилостивляемый ими бывает с Богородицею Христос Бог, Един во святых прославляемый.
Седален, глас 2:
Моление твое теплое, Антоние преблаженне, огнь с небесе сведе на место, идеже ныне основася Богородична церковь, твоя же прилежная мольба, богоносе Феодосие, на то же место благодать Божию образом дуги от ветхия церкве преведе: оба бысте чудотворцы, оба теплии к Богу молебники, оба велицыи Того угодники: и ныне молитвами вашими попалите хврастие грехов наших, и благодати Божией приобщите ны, и от бед избавляйте нас, вскоре предстательствующе.
Слава, и ныне, Богородичен:
Моление теплое и стена необоримая, милости источниче, мирови прибежище, прилежно вопием Ти: Богородице Владычице, предвари и от бед избави нас, едина вскоре предстательствующая.
Песнь 4
Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.
Услышав глас Господень в Афоне к игумену, глаголющ: посли ми Антония в Россию, яко тамо его требую, и прииде Антоний в новопросвещенную страну повелением Господа своего, и прослави Того Божество.
Услышав Феодосий глас Христа, во Евангелии глаголюща: грядите по Мне и возьмите иго Мое на себе, абие, вся яко уметы вменив, во след Его пойде и прослави Того Божество.
Услышавше равноангельное двою тою отцу в пещерах пребывание, мнози стекошася к нима подражати постнических подвигов и, образом добродетельнаго ею жития наставльшеся, угождати Богу, прославиша Того Божество.
Богородичен: Услыши, Владычице, стенание и мольбы христоименитых людей, призри на озлобление и горесть утесняемых отвсюду, виждь слезы и рыдания сущих в бедах и скорбех и умилосердися на рабы Твоя, да Тя, Богородицу, прославляем.
Песнь 5
Ирмос: Просвети нас повелении Твоими, Господи, и мышцею Твоею высокою Твой мир подаждь нам, Человеколюбче.
Просветишася, яко небеса, двема светилами горы Киевския двема начальнейшими отцы преподобными, Антонием, аки солнцем, Феодосием, аки луною, и свет святыни их во тьме пещерной светяше, и тьма не объят их: людие же, на свет добрых дел ею взирающе, прославляху Отца Небеснаго.
Просветися вся Россия лучами чудес ваю, сынове немерцающаго Света, отцы преподобнии, аще и под спудом пещерным скрыстеся: творимая бо вами богоугождения втайне показа та Бог яве и прослави прославляющих Его.
Просвещаетеся ныне, аки солнце, во Царствии Небеснем, о богоблаженнии: просветите помраченную мою душу и на светлую заповедей Божиих стезю наставите мя.
Богородичен: Просвети лице Твое на рабы Твоя, Христе, Свете истинный, и, отгнав тьму прегрешений наших, света присносущнаго общники сотвори ны, ради Рождшия Тя и преподобных Твоих, Человеколюбче.
Песнь 6
Ирмос: Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.
Молитву излиял еси ко Господу, преподобне Антоние, да будет по всей земли роса, на месте же имевшия быти церкве суша; и паки по всей земли суша, на месте же святем роса, и услышан был еси вскоре; молю, и о мне помолися, да влаги моя изсушит страстныя, изсохшее же сердце мое росою благодати да оросит и от тли да возведет мя Бог мой.
Молитвами твоими, преподобне Феодосие, обитель твоя во оскудениих наполняшеся земных благ; душе моей скудной, не имущей добрых дел, исходатайствуй спасительная благая, и от тли да возведет мя Бог мой.
Молитвами преподобных Твоих угодников, Антония и Феодосия Печерских, излиявших пред Тобою сердца своя и молящихся к Тебе о всем мире выну, от тли, Боже мой, возведи мя.
Богородичен: Молитву мою по Господе Бозе к Тебе, Госпоже Богородице, проливаю и возвещаю моя душевныя печали: яко злыми моими делы в погибель влеком есмь и не исправляюся, греховным оружием уязвляемь есмь и не чувствую, кит преисподняго ада пожрети мя хощет, и не бежу от него; обаче к Твоему милосердию вопию: от тли, Владычице моя, возведи мя.
Кондак, глас 8:
Двоицу великих отец и правило иноков светлое, умныя зари, онебесившия русскую Церковь, кто по достоянию хвалами воспоет? Тии бо Престолу Божию предстоят. Но яко имущии дерзновение к Святей Троице, Антоние преблаженне и Феодосие приснопамятне, молитеся о молебная вам приносящих и любовию песньми вас ублажающих.
Икос:
В присносущнем Пресвятыя Троицы Божественнем свете да восприимете селение, преподобнии отцы, вся лета жизни сея в тесной пещере пожившии; темже и преставльшеся от временных великим чудес дарованием от Господа сподобистеся: болезни исцеляти, бесы от человек прогоняти и без вреда обитель свою сохраняти, заступающе во скорбех, молитеся о молебная к вам приносящих и песньми любовию вас ублажающих.
Песнь 7
Ирмос: От Иудеи дошедше, отроцы в Вавилоне иногда верою Троическою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси.
От горы Афонския блаженный Антоний в Россию пришед и, да будет на месте сем святыя горы благословение, рек, пояше: отец наших Боже, благословен еси.
От дому родительню преподобный Феодосий к Иерусалиму тещи желая, на горы Киевския прииде и сотвори я своею святынею, яко Сиона: трудами же своими распространив обитель, яко Иерусалима, пояше: отец наших Боже, благословен еси.
От мирских любосластных страстей, аки от вавилонскаго пламене неопальни соблюдшеся, отцы святии ныне в Церкви торжествующих с радостию вопиют: Единый в Троице Боже отец наших, благословен еси.
Богородичен: От Христа Бога посылахуся на проповедь два два, аможе Сам идти хотяше; Пречистая же Дево Богородица, хотящи Сама новопросвещенныя люди российския посетити и сотворити Себе посреде их селение, посла на русь, аки апостольскую двоицу, сия два избранныя рабы своя, Антония и Феодосия, поющия: воплощенный от Девы Христе Боже, со Отцем и Духом благословен еси.
Песнь 8
Ирмос: Царя Небеснаго, Егоже поют вои ангельстии, хвалите и превозносите во вся веки.
Царя Небеснаго в ангельском чину прославити хотя, пещеру житием твоим равноангельным соделал еси аки Небо, Антоние святе, и, земных Ангелов лик собрав, глаголал еси к ним: Егоже поют на Небеси вои ангельстии, Того мы на земли хвалим и превозносим выну.
Царю Небесному ввоинитися хотя, железом приковался еси, аки воинским поясом препоясуяся, Феодосие терпеливодушне, и подвизался еси, яко добр воин Иисус Христов, дондеже, мир и плоть одолев, врага диавола победил еси, торжественно хваля и превознося укреплявшаго тя Господа.
Царю небесному с вои ангельскими ныне на Небеси предстояще, не забудите нас, притекающих к вам, о отцы преблаженнии, да и мы сподобимся с вами в будущей жизни хвалити и превозносити Христа во веки.
Богородичен: Царя Небеснаго рождшая, Богоневесто Владычице, сподоби ны части праведных, да с ними купно восхвалим рождшагося от Тебе Владыку и прославим во веки.
Песнь 9
Ирмос: Воистину Богородицу Тя исповедуем, спасеннии Тобою, Дево Чистая, с безплотными лики Тя величающе.
Воистину мертвы показастеся мирови, прежде погребения в пещеры недра земная, аки во гроб, всельшеся, но Богови живы бесте, богомысленными вашими умы к Небеси паряще и со безплотными лики Того и купно Рождшую Его величающе.
Воистину житие ваше ангельско бысть: во плоти бо суще, нерадисте о плоти, но, аки пленника, ту умерщвленьми смиривше, покористе духови и безплотных подражасте, неусыпно Господа и Госпожу Богородицу величающе.
Воистину наследницы Царствия Небеснаго сотвористеся, земная наследия презревше и отчуждившеся суетнаго мира, присвоистеся Богови и, разрешшеся союзов плоти, со Христом ныне жительствуете, со безплотными лики Тому и Пренепорочней Того Матери предстояще и о нас молящеся.
Богородичен: Воистину Тобою человеческий род получи спасение, о Пренепорочная Дево Марие! Ты бо соединила еси с человеком Бога, в пречистой Твоей утробе воплотивши неизреченное Отчее Слово, Ты и нас, грешных, удалившихся от Господа, паки к Господу приближи, и примири, и присоедини Ему, да со безплотными лики, купно и с теми, иже во плоти ангельски пожиша, и Тебе, и рождшагося от Тебе Христа Владыку величаем во веки.